Projecten en opdrachten

Zeewierteelt op grote schaal

We experimenteren in Nederland al jaren op kleine schaal met de teelt van zeewier. Maar die kleinschaligheid herbergt het nadeel dat de technologie benodigd voor de verwerking ervan ernstig achterblijft. Vandaar dit project: stapsgewijs naar 4000 hectare in de monding van het Haringvliet, want dáár spoelen alle plantaardige nutriënten van NW Europa de Noordzee in. Feed, bioraffinage, energie, meststof. En oh ja…een beetje humaan voedsel.

Extractie van krabbenvlees uit kleine krabbensoorten

Ongequoteerde bijvangst (discard) zou wel eens het verdienmodel van veel (zoetwater)vissers in de nabije toekomst kunnen zijn. Kleine krabbensoorten zijn wereldwijd een plaag en….verdomd lekker. Alleen zit het vlees in tientallen verdomhoekjes. Vandaar dat alleen hele grote soorten economisch interessant zijn, en vandaar ook dat er surimi bestaat. Traject met twee partners, waarbij we denken eind 2019 het vlees te kunnen vermarkten.

Green crab

World Peas

We come in Peas!

Introductie van een hele oude groente op de Nederlandse markt. Edamame en mukimame zijn bonen uit Azië die al sinds de derde eeuw na Christus populair zijn in Japan, China en Vietnam. Met recht. De bonen zijn prachtig om te zien, en zelfs onder kinderen direct populair (Green M&M’s…) en zeer gezond door het hoogste eiwitgehalte van alle landgroentes gecombineerd met een enorme berg vezels. Maar het belangrijkste: ze zijn verdomd lekker! Ready to eat of in een stirr-fry. In salades of als stamppot. Mukimame is veelzijdig.

Deze start-up is beschikbaar voor hernieuwde introductie in retail of catering.

Mukimame in zijn traditionele Japanse vorm: met Gomasio

Mukimame in zijn traditionele Japanse vorm: met Gomasio

Hollands Wild

Heel natuurlijk!

Het eten van plagen is gezond en duurzaam. Alles wat de natuur laat vallen dat geschikt is voor horeca. Te beginnen met de wilde gans! Kroket, ham, paté, bitterbal, vers.

Natuurlijk....

Natuurlijk….

 

Transparantiemodel

Transparantiemodel

In samenwerking met het Innovatie Netwerk, GIJS, Deli XL en Vitam catering heb ik  een Transparantiemodel in praktijk getest op bruikbaarheid, relevantie en impact. De voedselketen is zo volkomen inzichtelijk, leuk en interactief. Praat met de producent van die lokale ham en vraag hem naar zijn keuzes.

Waarom? Wanneer de overheid wil dat de consument sturend wordt met zijn of haar portemonnee, dan MOET er transparantie komen teneinde een keuze te kunnen maken. De consument wordt – mede door de weinig inzichtelijke keurmerken – bewust dom gehouden. ‘Volgt u ons, wij leiden u door het doolhof’.

Daarnaast: Keurmerken zijn regeltjes. Heel veel regeltjes. Die regeltjes worden gemaakt vanuit kennis. De kennis van (ten beste) dat moment. Wanneer we VERduurzaming beschouwen als een proces, een werkwoord, dan is een keurmerk de beste methode om dat proces te stoppen. Het keurmerk wordt een juk, waarin de innovatiekracht van het MKB vast komt te zitten.

Lento Melo

Lento Melo. De kracht van langzaam…..

Samen met Niels Willems van Business Openers herintroduceren we het prachtige rundvlees uit Uruguay op de Europese markt. Zeer duurzaam door gebruik te maken van de daar natuurlijk aanwezige omstandigheden (12 maanden per jaar genoeg warmte en zon en dus gras om extensief te kunnen grazen zonder kunstmest. Geen antibiotica en alle ruimte en tijd van de wereld). En die foodmiles? Die zijn maar 0,5% van de totale carbon footprint van rundvlees.

Gaucho in traditionele kledij. Lokale held

Gaucho in traditionele kledij. Lokale held

 

GIJS Streekproducten

GIJS Streekproducten

Het bedrijf StreekSelecties is al enkele jaren succesvol in retail met het merk GIJS bij de PLUS supermarkten. Bijzondere producten van bakker, slager, boer of anderzijds ambachtelijk producent worden klaargemaakt voor opname in de grote ketens. Mijn opdracht is om GIJS klaar te stomen voor foodservice. De ruim 150 producten van ruim 100 producenten zijn in mijn ogen beter geschikt voor inzet in ‘out of home’ dan voor retail. Je kunt op buffetten en op menukaarten veel beter communiceren hoe bijzonder de Naegelholt van Wiljo Kuenen is dan via schapkaartjes. Wat te denken van ziekenhuizen? Eerlijke en smaakvolle producten van Nederlandse bodem met een verhaal dat verteld mag worden. Sterker nog, een verhaal dat verteld MOET worden. Sinds begin 2012 verkrijgbaar via Deli XL.

GIJS Streekproducten

Post to Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *