Projecten en opdrachten

World Peas

We come in Peas!

Introductie van een hele oude groente op de Nederlandse markt. Edamame en mukimame zijn bonen uit Azië die al sinds de derde eeuw na Christus populair zijn in Japan, China en Vietnam. Met recht. De bonen zijn prachtig om te zien, zelfs onder kinderen direct populair (Green M&M’s…) en extreem gezond door het hoogste eiwitgehalte van alle landgroentes gecombineerd met een enorme berg vezels. Maar het belangrijkste: ze zijn verdomd lekker! Ready to eat of in een stirr-fry. In salades of als stamppot. Mukimame is veelzijdig.

Mukimame in zijn traditionele Japanse vorm: met Gomasio

Mukimame in zijn traditionele Japanse vorm: met Gomasio

Eilandmarketing Goeree-Overflakkee

Het Zuid Hollandse eiland waar ik woon doet het goed als het gaat om duurzaamheid. Zorg, onderwijs en energie zijn beter geregeld dan elders en ook wanneer je een agrarisch bedrijf bezoekt, blijkt er altijd zaken buitengewoon goed geregeld te zijn. Alleen die communicatie eeeeeeeej. Dat kan – nee moet – beter. Vanaf 2014 GO Streekproducten (Doe maar gewoon…goed?) naar de markt.

Hollands Wild

Heel natuurlijk!

Het eten van plagen is gezond en duurzaam. Alles wat de natuur laat vallen dat geschikt is voor horeca. Te beginnen met de wilde gans! Kroket, ham, paté, bitterbal, vers.

Natuurlijk....

Natuurlijk….

Decapoda green crab

Ongequoteerde bijvangst (discard) zou wel eens het verdienmodel van veel vissers in de nabije toekomst kunnen zijn. Gecombineerde high tech en gedeeltelijk technologisch ontwikkeltraject. Marktgang verwacht medio 2016.

Green crab

Transparantiemodel

Transparantiemodel

In samenwerking met het Innovatie Netwerk, GIJS, Deli XL en Vitam catering heb ik  een Transparantiemodel in praktijk getest op bruikbaarheid, relevantie en impact. De voedselketen is zo volkomen inzichtelijk, leuk en interactief. Praat met de producent van die lokale ham en vraag hem naar zijn keuzes.

Waarom? Wanneer de overheid wil dat de consument sturend wordt met zijn of haar portemonnee, dan MOET er transparantie komen teneinde een keuze te kunnen maken. De consument wordt – mede door de weinig inzichtelijke keurmerken – bewust dom gehouden. ‘Volgt u ons, wij leiden u door het doolhof’.

Daarnaast: Keurmerken zijn regeltjes. Heel veel regeltjes. Die regeltjes worden gemaakt vanuit kennis. De kennis van (ten beste) dat moment. Wanneer we VERduurzaming beschouwen als een proces, een werkwoord, dan is een keurmerk de beste methode om dat proces te stoppen. Het keurmerk wordt een juk, waarin de innovatiekracht van het MKB vast komt te zitten.

Lento Melo

Lento Melo. De kracht van langzaam…..

Samen met Niels Willems van Business Openers herintroduceren we het prachtige rundvlees uit Uruguay op de Europese markt. Zeer duurzaam door gebruik te maken van de daar natuurlijk aanwezige omstandigheden (12 maanden per jaar genoeg warmte en zon en dus gras om extensief te kunnen grazen zonder kunstmest. Geen antibiotica en alle ruimte en tijd van de wereld). En die foodmiles? Die zijn maar 0,5% van de totale carbon footprint van rundvlees.

Gaucho in traditionele kledij. Lokale held

Gaucho in traditionele kledij. Lokale held

 

GIJS Streekproducten

GIJS Streekproducten

Het bedrijf StreekSelecties is al enkele jaren succesvol in retail met het merk GIJS bij de PLUS supermarkten. Bijzondere producten van bakker, slager, boer of anderzijds ambachtelijk producent worden klaargemaakt voor opname in de grote ketens. Mijn opdracht is om GIJS klaar te stomen voor foodservice. De ruim 150 producten van ruim 100 producenten zijn in mijn ogen beter geschikt voor inzet in ‘out of home’ dan voor retail. Je kunt op buffetten en op menukaarten veel beter communiceren hoe bijzonder de Naegelholt van Wiljo Kuenen is dan via schapkaartjes. Wat te denken van ziekenhuizen? Eerlijke en smaakvolle producten van Nederlandse bodem met een verhaal dat verteld mag worden. Sterker nog, een verhaal dat verteld MOET worden. Sinds begin 2012 verkrijgbaar via Deli XL.

GIJS Streekproducten

Post to Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>