Wie heeft de bal?

De commissie van Doorn stopt ermee. Geen geld meer, het werk is af, die duurzaamheid gaat er wel komen. Moeten we hier om lachen of huilen? Geboren onder een slecht gesternte, gestorven door gebrek aan effect en geld. De enige die vasthoudt aan het Verbond van Den Bosch – althans in woord – is de provincie Noord Brabant. Intussen worden de problemen met name in Brabant alleen maar groter door het gebrek aan visie. Niemand pakt echt het stokje op. Vraag is dan ook: wie zou dat moeten doen?

 

Om met een open deur te beginnen: we hebben te maken met een terugtrekkende overheid. Waar we vroeger vertrouwden op kabinet, provincie en kamer om ons te leiden door de woelige baren van ons burgerschap, doen we dat nu niet meer. De constante stroom aan tweerichting-informatie geeft ons allemaal de macht om mee te sturen. Dat veroorzaakt beweging: de benodigde kennis blijkt niet te zitten bij die 150 gekozen partijfiguren, maar onder allerlei zichzelf vormende groepen burgers met een specialisme. Politici realiseren zich dat en leggen de bal terug in de maatschappij. Onder het mom van ‘Neoliberalisme’ moet de vrije markt het uitzoeken. Dat kan de vrije markt niet. Return On Investment is daar koning en die kijkt maximaal een paar jaar in de toekomst. De politiek doet daar nu vrolijk aan mee. Ook die moeten binnen een paar jaar ‘scoren’ anders verdwijnen ze weer van het politieke toneel. Dus blijven we steken in een situatie waarin niemand beleid maakt, geen enkel mens of instituut een stip aan de horizon kan zetten en zeggen ‘Kijk! Daar gaan we heen. Het kan 10 of 15 jaar duren, maar dat moet het worden.’ Machtsvacuüm.

De markt kan het niet. De politiek wil het niet. Wie dan wel? De Commissie van Doorn kwam met oplossingen die geen oplossingen zijn. De voormalig voorman van VION denkt in oude patronen en is niet bij machte te begrijpen dat diezelfde oplossingen nu niet meer werken. Hij staat daarin niet alleen.

Het is dus wachten op nieuwe krachten die vanuit nieuw denken de bal van ons allen krijgen. Voorlopig zitten die op de tribune. Machteloos.

Post to Twitter