Schandaal

Mijn halve tijdlijn struikelt al een maand over de schandalen. Verontwaardigde reacties als ‘wanneer leren we het eens om onbewerkt te kopen?’ en ‘De vleesindustrie is maffia’. Grappig neveneffect lijkt te zijn dat biologisch er garen bij spint. Vraag is waarom?

Paardengate laat een paar dingen zien. Belangrijkste is dat het blijkbaar toch nog gewoon mogelijk is om te frauderen. Niet netjes dat het gebeurt. Als er ‘rund’ op staat, moet er ook rund inzitten. Maar paard is geen ‘vervuiling’ of ‘besmetting’ zoals sommigen beweren. Het is overheerlijk vlees dat – mits voorzien van paspoort – uitermate voedselveilig is. Laten we wel wezen: 100% fraudewerende systemen bestaan eenvoudigweg niet. Dat is het tweede punt wat we er uit kunnen leren; het detectiesysteem werkt! Hallelujah! Het zou pas erg zijn wanneer we het NIET te weten zouden komen. Maar ja, hoe leg je dat uit?

Dan de winst die biologisch erbij haalt. Blijkbaar vinden veel consumenten in tijden van vertrouwenscrisis het EKO label een veilige haven. Het onbespoten, eerlijke imago van het keurmerk is geslaagd, zo valt te constateren. Het waarom ontgaat me. Het eierschandaal in Duitsland, EHEC en meer komen JUIST voort uit de biologische keten. Ook daar werkt het detectiesysteem blijkbaar goed. Fijn. Alleen is het aantal schandalen in biologisch, afgezet tegen het beperkte marktaandeel van zo’n 4% buitensporig hoog. Zien we dat niet? Willen we dat niet zien? Imago is sterker dan het nieuws in elk geval. Dat heeft een grote waarde.

Post to Twitter